Türkler arasında gelişip yaygınlaşan, sanatta, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan ve sosyo-ekonomik bir kurum olan Ahilik Teşkilatı, düzenlenen çeşitli etkinliklerle yaşatılmaya devam ediyor
Her yıl düzenlenen programlarla kutlanan Ahilik Haftası, Karabük’te de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Dün Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan etkinlikler, bugün Safranbolu eski çarşı Pazar Yerinde gerçekleştirilen kutlama programı ile devam etti.
Safranbolu’nun tarihi geçmişini yansıtan etkinliklerin yer aldığı programa Vali İzzettin Küçük, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Salim Sungur, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler, Karabük ve Safranbolu Esnaf Odaları temsilcileri, esnaf ve zanaatkarlar ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamalarda ilk olarak Safranbolu Erkek Halk Oyunları Ekibi gösterisini sundu.
Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından programın açılış konuşmasını Safranbolu Esnaf Odaları Başkanı Muammer Dumaner yaptı. Dumaner, ahiliğin sanat, ticaret ve mesleğin, kişilik ahlak ve doğruluğun bir karışımı olduğunu söyleyerek, “Tarihimize baktığımızda, Türk devletlerinde ahiliğin ekonomik yaşamda çok büyük önemi olduğunu görmekteyiz. Ahi ahlakı, Türk toplumunun genel simgesi halini almıştır. Esnaf ve Sanatkar, ahilik kültürünü oluşturan, sosyal ve ekonomik bir oluşum olarak bugüne getirendir. Yüzyıllar önce esnaf ve sanatkarın dayanışmasını sağlamak ve bir araya getirmek için çatı olarak kurulan loncaların yerini şimdi Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve Birlikleri almıştır. Bugün nasıl ki kalkınmış bir çok ülkede ahilik prensiplerinin izlerini görüyorsak, yarın da ilerlemiş toplumların yükselmesinde ahilik ilkelerinin önemli rol oynayacağı görülecektir.” dedi.
Etkinliklerde birer konuşma yapan Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ve Kaymakam Gökhan Azcan da tüm esnafın Ahilik Haftasını kutlayarak, Safranbolu ile özdeşmiş bu geleneğin bundan sonra da devam etmesi dileğinde bulundular. Kaymakam Azcan ve Belediye Başkanı Aksoy ayrıca yok olmaya yüz tutmuş bu zanaatların ve zanaatkarların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli çalışmaların yapılmasını istediler.
Törende son olara bir konuşma yapan Vali İzzettin Küçük ise “''Osmanlı'da güçlü olduğumuz dönem, orta sınıfın güçlü olduğu dönemdir. Bizde hep kaynaşma birliktelik ve beraber hareket edebilme esnaf ve zanaatkarlar sayesine olmuştur. Esnaflık işini iyi yapana denir. Ahilik kültürü de budur. İyi çırak ve kalfa yetiştirmek. Bu kültür yanlış yapanı deşifre ediyor ve cezalandırıyor. Ahiliğin ahlaki bir yönü de var, bende kazanayım yanımdaki de kazansın diye düşünür bu kültürü taşıyanlar. Bundan dolayı ahilik kurumu çok önemlidir. Tabi bu zanaatları yaşatmak biraz da arz talep meselesine bağlıdır. Bu zanaatla uğraşan kişilere günümüzün şartlarına göre yeni modeller oluşturabilecek tasarımcılar bulmalıyız. Böylece günümüz şartlarında yeni tasarımlar oluşturularak buna göre üretimler yapılmasını sağlamalıyız.” dedi.
Vali İzzettin Küçük konuşmasının ardından mesleki hayatında ahilik kültürüne yakışır, titiz ve yararlı çalışmalarından dolayı zanaatkarlara katkı ve katılımlarından dolayı birer teşekkür plaketi takdim etti.
Program daha sonra terzi kalfasına Şed Bağlama töreni ile devam etti. 45 yıllık terzi ustası Recep Arslan temsili olarak, Ahilik kültürüne göre çıraklıktan ustalığa geçen Alaattin Tutkun'a Şed’ini kuşatarak ustalığa terfi ettiğini ilan etti.
Kutlama etkinliği Ahilik Pilavının dağıtılması ile sona erdi.